Hvirvelstrøm

Hvirvelstrøm til inspektion

Hvirvelstrøm er en inspektionsform og kan bruges som teknik til NDT (non-destructive testing) i forbindelse med fejlfinding på bl.a. svejsninger. Hvirvelstrøm er en elektromagnetisk undersøgelsesmetode og kan særligt benyttes til hurtigt at detektere små revner på eller umiddelbart under overfladen på metalliske dele uden brug af væsker eller spray. Teknikken kan også bruges til at måle ledningsevne.

Det anvendes typisk på en flykrop, kærve i nittehuller, overfladerevner i svejsninger, konduktivitetstest og coating-tykkelse. Det fungerer således at en hvirvelstrøm induceres i emnet og brydes af eventuelle revner.

Fordele ved NDT-teknikken

Den største fordel ved teknikken er, at den hurtigt kan identificere revner på overflader, også selvom de kan være behandlet med maling eller coating. Det er meget følsomt overfor små revner. Teknikken kan derfor være tids- og ressourcebesparende, fordi de inspicerede emner ikke kræver forberedelse inden en eventuel undersøgelse. Inspektøren behøver heller ikke at komme i kontakt med emnet.

Hvirvelstrømsmetoden har dog en ulempe ved dets begrænsede inspektionsdybde.

Viser alle 2 resultater