Hvad er et digitalt mikroskop?

DSX1000 digital mikroskop

De fleste forbinder et mikroskop med laboratoriearbejde og selve mikroskopenheden med et okular, som øjnene ser igennem og et objektiv til at forstørre en genstand. Men efterhånden som teknologien har udviklet sig, så oplever vi, at digitale mikroskoper bliver mere udbredte og populære.

I indlægget forsøger vi at besvare, hvad et digitalt mikroskop er, hvordan det fungerer, fordelene ved at benytte et og hvilke applikationer, som kan have gavn af sådan et mikroskop.

Hvad er et digitalt mikroskop?

Kort beskrevet, så er et digitalt mikroskop et mikroskop, som bruger et digitalt kamera til at vise forstørrede objekter fremfor gennem et okular. I langt de fleste tilfælde vil det digitale mikroskop være forbundet til en computerskærm, der viser livebilledet.

Hvordan fungerer det?

Digitale mikroskoper bruger optik og et kamera til at udsende billeder til en skærm. Der findes forskellige udgaver af digitale mikroskoper, spændet går fra helt enkle håndholdte modeller, der kan tage et billede, til avancerede systemer, som kan tilbyde flere kontrastmetoder og målefunktioner.

Stort set alle digitale mikroskoper har et tilhørende computersoftware, hvor mere avancerede opgaver kan udføres. Eksempler på softwarefunktioner kan være optagelse af video, redigering af billeder, 3D-analyse, måling, oprettelse af rapporter og databaser m.m.

Hvordan fungerer et digital mikroskop

Hvad kan være fordelen ved et digitalt mikroskop?

Et digitalt mikroskop kan udføre de samme opgaver som et optisk mikroskop, og det kommer endda med ekstra fordele. Her er nogle eksempler:

Deling: Da man med et digitalt mikroskop får vist billederne på en skærm, så er det let at dele informationen med andre.

Ergonomisk komfort: Undgå at skulle se gennem orkularer i flere timer, som kan resultere i rygsmerter. I stedet for kan du sidde behageligt, mens billedet ses på skærmen. Det bidrager til et mere ergonomisk arbejdsmiljø.

Forstørrelse: Det opleves, at digitale mikroskoper har mulighed for større forstørrelse end mange konventionelle optiske mikroskoper. Det skyldes, at forstørrelsen kan påvirkes med størrelsen på computerskærmen. Ikke-digitale mikroskoper bestemmer den totale forstørrelse ved at gange objektivforstørrelsen med okularforstørrelsen.

Olympus’ digitale mikroskop DSX1000 tilbyder et forstørrelsesområde fra 20x til 7000x med optisk zoom. Det giver mulighed for at tage kvalitetsbilleder ved høj forstørrelse fremfor brug af konventionel digital zoom, der påvirker kvaliteten.

Billedlagring: Billeder som tages med et digitalt mikroskop kan gemmes. Brugeren kan efterfølgende undersøge billederne eller henvise til dem. Billederne kan ligeledes bruges til rapportering.

Let betjenelige: Digitale mikroskoper er ofte nemme at benytte, hvilket giver mulighed for at effektivisere processer ved at arbejde hurtigere og nemmere.

Hvad kan et digitalt mikroskop bruges til?

Et digitalt mikroskop er et effektivt værktøj til at inspicere og analysere objekter fra dele i mikro størrelse til store enheder. Digitale mikroskoper har flere anvendelsesområder, såsom uddannelse, forskning, medicin, efterforskning og produktion. Eksempler på almindelige applikationer:
  • Inspektion af halvledere og andet elektronik
  • Forbedre QA/QC-processer
  • Inspicer for fejl og defekter
  • Opdag forfalskede dokumenter
  • Genoprette og konservering af kunst
  • Analyse af historiske dokumenter
Mikroskop applikationer

Kvalitet har betydning

Selvfølgelig er alle digitale mikroskoper ikke fremstillet ens. For at drage fuld fordel af et digitalt mikroskop, så er det helt essentielt at finde en model, som har funktionerne, der opfylder specifikationskravene til applikationen.

Olympus DSX1000 digitale mikroskop giver mulighed for at skifte og benytte mellem flere kontrastmetoder uden at skifte filter eller objektiv. Funktionen kan være tidsbesparende til inspektioner, der ofte tester flere kontrastmetoder for at se, hvilken der fungerer bedst.

Lær om Olympus’ digitale mikroskop DSX1000.

endotest logo hvid

© ENDOTEST A/S 2023 – All rights reserved.