endotest logo hvid

Analyser guld med håndholdt XRF

test guld med xrf

Håndholdte XRF-instrumenter er efterhånden blevet mere brugbare og populære for guldhandlere, fordi de bl.a. kan erstatte en syretest, der nogle gange bruges for at teste ægthed. 

Analyse af grundstoffer ved hjælp af håndholdt XRF er en unik, hurtig og nøjagtig teknik til at bestemme koncentration af f.eks. ædelmetaller, som guld, og kan samtidig give den præcise guldkarat i  smykker, barre, mønter m.fl. Teknikken er ikke-destruktiv, og testtiderne er som regel få sekunder.

Olympus XRF-analysator til præcis bestemmelse af guldkoncentration

Vanta guld og andre ædelmetaller

Hos ENDOTEST A/S forhandler vi Olympus’ Vanta model, der er en af de bedste på markedet. Vanta XRF-instrumentet er nem at betjene for selv helt uerfarne brugere, og giver guldhandlere hurtige samt præcise resultater. 

Med udstyret vil brugeren kunne foretage test under en handel eller ved anskaffelse af faste metalobjekter med ædelmetaller. 

Derudover kan der let laves rapporter, som kan bruges til dokumentation overfor kunder.

Fordele ved brugen af XRF-instrument for guldhandlere

 • Nøjagtig analyse af guld 
 • Bestemmelse af guldkoncentration i belægninger
 • Ikke-destruktiv teknik – objekter tager altså ikke skade under en analyse
 • Håndholdt og let transportabel, hvilket gør det muligt at bruge den, hvor du ønsker.
 • Resultater på få sekunder (5-10 sekunder)
 • Let at benytte og kræver kun meget lidt træning

Hvorpå kan vi bruge analysatoren?

 • Smykker
 • Service
 • Legeringer med indhold af guld
 • Guldbarre
 • Forgyldninger
 • Klumper af guld
 • Guldmalm

Sikker brug og test på små emner

XRF-analysatorer udsender røntgenstråling, som selvfølgelig kan være skadeligt, hvis man ikke bruger det med omtanke. Det er et krav fra den danske sundhedsstyrelse, at brugeren har modtaget sikkerhedsinstrukser. I forbindelse med køb af Olympus instrument, så leverer vi hos ENDOTEST A/S sikkerhedsundervisningen.

I guldbranchen vil man ofte bruge en håndholdt model sammen med en arbejdsstation til nemt og sikkert at kunne teste på små objekter. Arbejdsstationen er et aflukket kammer, som sikre brugeren 100% mod stråling. Endvidere vil emnet kunne placeres i en helt stabil position indenfor analysatorens testområde.

Når instrumentet er i arbejdsstation, så vil man styre testen via en computer, som forbindes gennem et USB-kabel eller wifi. Olympus tilbyder en gratis tilhørende software, der har de samme funktioner som selve instrumentet.

Arbejdsstation til guldanalyse

Dokumentation

XRF rapport guld

For de fleste brugere af håndholdt XRF er dokumentation nødvendigt. Gennem instrumentet er det muligt at eksportere data til rapport via USB eller direkte til computer. Resultater kan ses og åbnes som en PDF eller en excel-fil. 

Olympus software gør det muligt at lave sin egen rapport-skabelon. Det er f.eks. muligt at tilføje virksomhedslogo, tilføje kamerabillede, testdetaljer m.m.  

Grundstoffer i ædelmetal-kalibreringen til Olympus Vanta

Olympus håndholdte XRF-model med ædelmetal kalibrering kommer som udgangspunkt med følgende grundstoffer:

Ti, Cr, Mn, Fe, Co, Ni, Cu, Zn, Ga, Ge, Zr, Ru, Rh, Pd, Ag, Cd, In, Sn, Sb, W, Os, Ir, Pt, Au, Pb, Bi

Det er i nogle tilfælde muligt at tilføje grundstoffer, der ikke findes i kalibreringen, hvis man mangler nogle som er relevante i anvendelsen. 

Der findes selvfølgelig flere andre kalibreringer til Olympus’ Vanta serie. Anvendelsen af XRF til ædelmetaller og guld er blot en blandt mange applikationer, hvor teknikken kan være nyttig. 

Håndholdt XRF-instrument til guld

Læs om Olympus Vanta X-ray Flourescence (XRF) model til materialeanalyse