Optiske adaptere til videoendoskoper

Hvordan vælger man den rigtige optiske adapter til sit videoskop?

Æske med optiske adaptere

OLYMPUS IPLEX videoskoper har den fremragende egenskab at man kan udskifte den optiske adapter som er skruet på enden af indføringsslangen. 

Den optiske adapter kan sammenlignes med objektivet på et kamera, så ved at skifte denne kan man ændre, hvad man ser i sit videoskop. Dette gør, at man kun behøver at have én indføringsslange, i stedet for at have flere forskellige, med hver deres linse for enden. Derfor kan man meget hurtigere skifte imellem forskellige egenskaber, for at kunne fuldføre sin inspektion hurtigst muligt.

Kig lige ud eller til siden

De optiske adaptere findes i mange forskellige slags med mange forskellige egenskaber. Den mest normale og mest brugte type er den adapter som kigger lige ud. Dvs. at man ser den vej som indføringsslangen peger. 

En anden type adapter er den type som kaldes sidekig. Denne kigger altså til siden i forhold til indføringsslangen, i en 90 graders vinkel. Denne er meget brugbar i situationer hvor der ikke er plads til at vinkle indføringsslangen.

Den sidste type er en blanding af de 2 andre typer. Den kigger nemlig både lige ud og til siden på samme tid. Denne kan være brugbar hvis man har brug for at kigge til siden, men samtidig skal kunne navigere rundt og derfor har brug for også at se fremad.

Her ses et eksempel på 2 billeder af samme svejsning, i et rør med en lille indre diameter

Adapter der kigger ligeud
Adapter der kigger ligeud
Adapter der kigger til siden
Adapter der kigger til siden

Synsfelt og dybdeskarphed

Når man har fundet ud af om ens optiske adapter skal se lige ud eller til siden skal man begynde at tænke over hvor tæt man kommer på det man skal inspicere. De fleste adaptere kan enten fås som nær fokus eller fjern fokus. Adaptere med nær fokus kan fremgive et skarpt billede ned til en afstand på 2mm fra emnet. De har dog også et loft på hvor langt væk de kan fokusere. Adaptere med fjern fokus kan først stille skarpt ved 17mm men kan holde fokus ud til uendeligt.
Oven i dette fås adapterne med forskelligt synsfelt. Synsfeltet kan beskrives som hvor “bredt” man kan se. Denne værdi måles i grader, og adapterne kan fås fra 40 grader og helt op til 220 graders synsfelt. Et smallere synsfelt er bedre til at observere ting langt væk og et bredt synsfelt er bedre til at se ting tættere på.
rørinspektion 120 grader adapter
120°
80 grader adapter til videoendoskop
80°
50 grader adapter til videoendoskop
50°

Skema over tilgængelig adaptere

skema optisk adapter fremad
skema optisk adapter side

Forhandler af Olympus videoskoper og optiske adaptere

Vi er hos ENDOTEST A/S forhandler af EVIDENT/OLYMPUS‘ videoskop-modeller samt deres udvalg af optiske adaptere. Vi laver uforpligtende demoer, så kunden lettere kan tage stilling til om vores produkter fungerer til deres behov og lever op til forventningerne. 

Tag gerne kontakt til os, hvis ved interesse, eller hvis der opstår spørgsmål. 

endotest logo hvid

© ENDOTEST A/S 2023 – All rights reserved.