Hvad er et mikroskop?

Hvordan fungerer et mikroskop?

hvad er et mikroskop

Et mikroskop er en enhed, der bruger objektiver og belysning for at få små ting til at se større ud og for at gøre målobjektet (ting du vil se forstørret) mere synligt. Generelt består et mikroskop af et antal forskellige objektiver, der fungerer i kombination. Med et belysningssystem kan måden belysningen anvendes, og typen af belysning ændres, afhængigt af arten af det objekt, der skal kigges på, for at gøre det mere tydeligt.

Et almindeligt mikroskop består hovedsageligt af to typer linser, et objektiv og et okular, samt en plade til placering af objekt og system til belysning. Det objekt, der placeres på pladen, forstørres først af objektivet. Derefter forstørres det yderligere med okularet, så objektet ser større ud.

Dele til mikroskop

Objektivet inkluderer også en kombination af et antal linser, så det kan få objektet til at se klarere ud.

ojektiv linse til mikroskop

Hvad kan ses med et mikroskop?

Hvor stor en del af et lille objekt kan ses med et mikroskop? Den mindste genstand, der kan ses med menneskelige øjne, siges at være ca. 0,1 mm, eller omtrent tykkelsen på et menneskehår.

Optiske mikroskoper produceret af OLYMPUS er i stand til at se genstande så små som 0,2 μm (mikrometer). Det vil sige genstande, der ca. har en størrelse på 0,0002 mm. Hvis genstande, der kan ses af de menneskelige øjne betragtes som gange 1, så gør optiske mikroskoper det muligt at se emner, som er ca. 1.500 gange mindre.

mikroskop emne størrelser

Mikroskopets historie

Det første “mikroskop” antages at være lavet i 1590, da to objektiver blev kombineret af Hans og Zacharias Janssens, far og søn, der var brilleproducenter, i Holland. Men fordi forstørrelsen på det tidspunkt var lav, så blev det set som et legetøj, der gjorde det muligt for folk at se sjældne ting.

Janssen mikroskop
Janssen (Holland, 1590)

Så ca. i år 1665 opfandt en englænder ved navn Robert Hooke et mikroskop, der kunne forstørre ting ved hjælp af to objektiver. Dette blev kendt som et “compound microscope” eller -“sammensat mikroskop” og ligger til grund for nutidens mikroskoper. Hooke observerede korkceller og lopper og efterlod samtidig meget detaljerede og præcise tegninger af hans observationer.

Hooke opfinder af mikroskoper til forstørrelse
Hooke (England, omkring 1665)

Omkring samme tid lavede en mand i Holland ved navn Anton van Leeuwenhoek også et mikroskop. Det var et meget lille og simpelt “enkeltobjektiv-mikroskop” med et objektiv, som kun forøgede effekten af et forstørrelsesglas. Men forstørrelsen var omkring 70-250 gange. Med dette mikroskop blev røde blodlegemer i blodet og mikroorganismer i vand opdaget, opdagelserne blev grundlaget for studie af livet.

Van Leewenhoek forbedrede forstørrelse på mikroskop
Van Leewenhoek (Holland, omkring 1670)

Derefter blev der foretaget forbedringer, hovedsageligt i Tyskland, på mikroskopobjektiver og systemer til belysning, basisudgaven af det moderne mikroskop blev skabt.
Efter sigende skulle det første mikroskop være blevet importeret til Japan i Edo-perioden, omkring år 1750. Og i år 1781 blev det første mikroskop fremstillet i netop Japan, som var af træ. Derefter, i Meiji-æraen, omkring år 1880, begyndte metalmikroskoper at blive importeret fra Tyskland og andre lande.

Starten på OLYMPUS-mikroskopet

Som bekendt forhandler vi hos ENDOTEST mikroskoper fra OLYMPUS. OLYMPUS lavede først mikroskoper i Japan i 1920, altså for omkring 100 år siden. På det tidspunkt var der mange mennesker i Japan, der havde brug for mikroskoper, men de mikroskoper, der blev produceret i udlandet, var så dyre, at det var svært for mange mennesker at få et.

På samme tid var Japans vigtigste eksportartikel til udlandet rå silke. Rå silke er lavet af silkeorm kokoner, så hvis alle silkeorme pludselig skulle blive syge og dø, ville det ikke længere være muligt at fremstille rå silke. Undersøgelsen af silkeormes sygdomme ved hjælp af mikroskoper var vigtig.

Så OLYMPUS tog udfordringen op ved at fremstille et billigt mikroskop, som var lettere for folk at få. Dette mikroskop blev kaldt “Asahi”.

Siden den indledende produktion af Asahi mikroskoperne i Japan, har OLYMPUS’ modeller fortsat udviklet sig. I det næste afsnit beskriver vi de forskellige områder, hvor OLYMPUS-mikroskop anvendes aktivt i dag.

Olympus første mikroskop Asahi
"Asahi", det første OLYMPUS mikroskop

Hvor bruges mikroskoperne?

mikroskop på hospitaler
Mikroskop på laboratorier
Mikroskop på produktionsanlæg

På hospitaler

Mikroskoper fra OLYMPUS bruges på hospitaler. De bruges blandt andet til at se på celler, blod og urin hos mennesker og dyr, samt til at undersøge og diagnosticere sygdomme.

På laboratorier og universiteter

OLYMPUS-mikroskoper bruges af professorer, studerende og forskere i laboratorier på universiteter og i virksomheder. Undersøgelser med mikroskoper kunne være at opklare ting i livet, som vi endnu ikke forstår, foretage detaljerede undersøgelser af sygdomme for at udvikle nye lægemidler, forskning og udvikling af nye holdbare materialer, der kan bruges i produkter. 

I industrien

OLYMPUS har også modeller, der bruges indenfor industrien. Det kunne være under produktionsprocessen og inspektion af kvalitet. Mikroskoper er nyttige ved montering af dele og til at inspicere små detaljer på produkter, før de bliver forhandlet. Således sikrer man at produkterne har de rette egenskaber og er lavet korrekt.

Industri mikroskop BX53M

OLYMPUS BX53M opretstående lysmikroskop til industri. Find mere information her

Mikroskoper kan altså bidrage til medicinsk og videnskabelig forskning samt til kontrol på produktionsanlæg. Derudover bruges mikroskoper inden for forskellige områder i vores samfund, herunder inspektion af kvaliteten af vandforsyning og fødevarekontrol.

Relateret content

endotest logo hvid

© ENDOTEST A/S 2023 – All rights reserved.