Hvilket XRF-instrument skal jeg vælge?

Vælg den rigtige xrf model

Hvordan vælger jeg det rigtige håndholdte XRF instrument? Der findes en masse information og tekniske begreber, når XRF og modeller bliver beskrevet fra forhandlere, og det kan derfor være utrolig svært for interesserede at forstå forskellen på de analysatorer, der findes. Ofte nævnes forskellige røntgenrør, lette og tunge grundstoffer, LOD, detektor typer osv. i forbindelse med teknologien XRF og det kan forvirre, hvis man ikke forstår betydningen af disse.

De fleste af de nævnte dele eller begreber har faktisk også betydning for prisen og ydeevnen. Men de bedre og mere pristunge modeller er ikke nødvendigvis relevante for din applikation, eller vil gøre nogen forskel for resultatet af det, du undersøger. Så før pengepungen tømmes vil vi forsøge at give en bedre forståelse for XRF-instrumenterne.

Læs også: Hvad er XRF?

Hvad koster et XRF håndholdt instrument?

XRF-instrumenterne har forskellige prisniveauer, såsom Olympus‘ prisvenlige model Vanta Element og topmodellen Vanta M. Men de kan hver især stadig have værdi for forskellige applikationer. Til anvendelse på f.eks. rustfrie metaller vil Vanta Elements begrænsninger ikke have betydning for de resultater og præcisionen, som brugeren kan forvente. 

Måden at vurdere prisen på de forskellige modeller, vil være, om investeringen passer til behovet og om nøjagtigheden af de givne resultater for grundstof koncentrationen, der måles, er acceptabel for jer. For nogle virksomheder i industrien vil anskaffelsen af et XRF-instrument kunne betyde tidsbesparelser, lavere omkostninger til test i laboratorier, mulighed for at videregive dokumentation til kunder, og for guldhandlere, præcisionsmåling af guldmængde og andre ædelmetaller. For mange vil det være en god investering.

Som vi kort nævnte ovenfor, så påvirker komponenter som røntgenrøret og detektor prisen, og de førnævnte modeller differentierer sig bl.a. også på disse. Hermed en beskrivelse af de faktorer, der påvirker prisen:

Vanta C til metallegeringer

XRF-detektor typer, PIN og SDD

Der findes to type detektorer, der bruges inden for håndholdt XRF, nemlig PIN og SDD (Silicon Drift Detector). PIN-detektoren er af en ældre teknologi, som er lavere i pris, men samtidig er den også mindre sensitiv end SDD, og det kan have betydning for måling af lettere grundstoffer. 

PIN-detektoren er at finde i modellerne Vanta Element og Vanta L, som er 2 modeller blandt Olympus’ udvalg af i alt 4 håndholdte analysatorer under Vanta-serien. De to resterende modeller Vanta C og Vanta M benytter SDD. Men skal du vælge en PIN-detektor eller SDD? Det kommer selvfølgelig an på dine behov og krav:

Skal du måle lette grundstoffer?

Inden for XRF skelnes tit mellem lette og tunge grundstoffer. Lette grundstoffer er magnesium (Mg), aluminium (Al), silicium (Si), fosfor (P) og svovl (S). Skal koncentrationen af disse grundstoffer, eller bare enkelte af dem, identificeres, så kræver det en SDD-detektor.

Hvor vigtig er testtiden?

Hvis din applikation er at identificere legeringstyper, så vil instrumenter med SDD kunne bestemme den rette legering på så lidt som 1-2 sekunder. Har din model PIN-detektor, så vil den samme opgave i nogle tilfælde kunne tage op til 10 sekunder. Skal man teste på mange emner, så vil tidsforbruget løbende blive større, hvilket kan betyde, at dyre instrumenter som Vanta M med SDD kan blive en bedre ressourcemæssig investering.

Hvad er den laveste koncentration af hvert grundstof?

LOD står for “limit of detection”, der omhandler instrumenternes detektionsgrænse for måling af grundstoffer. Eksempelvis er Vanta C med rhodium røntgenrør i stand til at måle en koncentration af magnesium (Mg) på ned til 2700 ppm (i ideelle forhold med testtider på 1. minut) på en aluminiumslegering.

Instrumenter med SDD har lavere detektionsgrænser end instrumenter med en PIN-detektor. Spørg os gerne om LODs for de forskellige modeller og applikationer. 

Størrelsen på SDD (Silicon Drift Dector)

Forhandlere af detektoren SDD tilbyder en standard SDD og SDD med et større areal. Den store SDD har bedre analytisk sensitivitet, hvilket gør den i stand til hurtigere at kunne give præcise målinger af lette grundstoffer og ved lavere detektionsgrænser. Det har indflydelse på prisen af det håndholdte instrument og differentierer Olympus’ Vanta M fra Vanta C

Håndholdt PMI instrument

Røntgenrør af forskellige materialer

Forhandlere som Olympus har gerne flere analysatorer med udvalg af forskellige røntgenrør anode materialer. De typiske materialer er enten rhodium (Rh), wolfram (W) og sølv (Ag). 

Rhodium

Det bedste anodemateriale til at måle de lette grundstoffer. Det er specielt godt til at identificere magnesium (Mg), der er et essentielt grundstof i aluminiumslegeringer. Rhodiumrør anbefales til applikationer, hvor objektet er at analysere legeringer. 

Wolfram

Et tungt materiale som wolfram er bedst til at måle grundstoffer, der udsender høje energier, som er vigtige til RoHS (Restriction of Hazardous Substances) test.

Sølv

Et all-around anode materiale, der ikke er så godt som rhodium til at detektere magnesium (Mg) eller wolfram til at måle grundstoffer som cadmium (Cd). Men det er et godt kompromis, hvis en applikation kræver, at instrumentet skal kunne det meste.

Tilkøb til Olympus' XRF-analysatorer

Vanta collimator testområde
Kollimator - Mindsker testområdet til 3 mm.

Olympus’ modeller kan komme med kamera og kollimator. Disse tilkøb er ikke mulige til Vanta ElementVanta L har heller ikke mulighed for at tilføje kollimator. 

Kameraet kan bruges, når dokumentation er vigtigt. Kameraet kan benyttes til at tage billeder inden test, der tilføjes til eventuelle rapporter. Kameraet kan også vise testområdets position på emnet.

De instrumenter, som kan få kollimator, kan bringe testområdet ned fra et område på 10 mm til 3 mm, altså giver kollimator brugeren mulighed for at foretage målinger på emner med en lille overflade. Et mindre testområde kan dog i nogle tilfælde betyde, at testtiderne bliver længere, da detektoren modtager færre energier, som grundstofferne bestemmes på baggrund af. 

Vanta arbejdsstation til xrf-instrument
Vanta arbejdsstation

Ønsker man ikke at benytte instrumentet som håndholdt, og vil man være helt beskyttet mod stråling, så er det muligt at tilkøbe en arbejdsstation, der fungerer som et aflukket kammer og skjold. Arbejdsstationen kan være behjælpelig ved mindre emner, som placeres oven på instrumentets vindue, instrumentet som fastsættes i stationen (se billede). XRF-instrumentet styres i stedet gennem PC-software, hvor de samme funktioner findes. Find andet tilbehør til håndholdte XRF-instrumenter her

Olympus’ analysatorer har mulighed for at tilgå wi-fi via en dongle. Gennem wifi kan instrumentet forbindes til software på computeren uden brug af kabel og kan samtidig overføre testresultater. Resultater kan ligeledes overføres til en usb-nøgle nemt og hurtigt.

De nævnte tilkøb og tilbehør kan have indflydelse på prisen. Kontakt os for en anbefaling af instrument til jeres applikation. Dermed vil I sikre at få tilbudt en XRF-analysator med den rette ydeevne og de nødvendige funktioner. – I vil ligeledes kunne få oplyst vejledende priser. 

 

endotest logo hvid

© ENDOTEST A/S 2023 – All rights reserved.