Minimer dyr nedetid ved hjælp af et videoskop

En vindmølles gearkasse, generator og vinger kan med fordel bevares ved intensiv vedligeholdelse. Dagligt udsættes de dyre komponenter for høj stres og slid. Selvom et gearkassesvigt ses relativt sjældent, cirka hvert tiende år, så kan nedetiden for en vindmølle være op til et halvt år*.

En typisk vindmølle producerer 2,4 megawatt pr. dag. -Derfor kan måneders nedetid være meget dyrt i form af tabt omsætning. 

vindmølle i brand grundet gearkasse fejl
Et katastrofalt gearkassesvigt kan også i værste tilfælde føre til brand. Dette kan I så fald gøre vindmøllen permanent ude af drift.

Minimere dyr nedetid - Vindmølle overvågning og inspektion med videoskop

I mellem tårn inspektioner for olieudtagning og støjkontrol overvåges vindmøllen typisk ved hjælp af at et overvågningskontrol og dataindsamlingssystem (SCADA) eller et tilstandsovervågningssystem (CMS). Disse systemer indsamler vibrations- og olieinline- data fra vindmøllen. Dette er med til at forudsige eller opdage fejl i vinger, hovedleje og gearkassen op til 30 dage før en fejl. 

en vindmølles største komponenter

Disse fejloplysninger angiver dog ikke den nøjagtige fejl eller hvor betydningsfuldt det er. Desuden kan en 30dages advarsel i tilfælde af gearkassesvigt stadig gøre vindmøllen ude af drift i flere uger, mens der afventes reservedele. 

Hvis du supplerende til din strategi for forebyggende vedligeholdelse benytter et videoskop (RVI) for at se inde i gearkassen, kan du få en tidligere og mere præcis indikation af den defekte komponent.

Videoskop inspektioner støtter løbende forudsigelser af fejl

Ved så lange leverings- og udskiftnings-tider af visse dele af gearkassekomponenterne, kan en tidligere forudsigelse af et nedbrud, give langt kortere nedetid for vindmøllen. Et kendskab til de potentielle fejlbetingelser gør det muligt at tage proaktive og informerede beslutninger om dine indkøbs- og vedligeholdelsesplan for reservedele.

Særligt i lavvindsæsonen kan en periodisk inspektion med et videoskop hjælpe til overvågning af eventuelle interne forringelser i gearkassen og muligvis forhindre udstyrsfejl. 

intern inspektion af en vindmølles gearkasse
Intern inspektion af gearkassen ved hjælp af et videoskop
vindmølles gearkasse indfra set igennem et videoskop
Set inde fra gearkassen gennem et videoskop

 

Hos Endotest tilbyder vi et stort udvalg af videoskoper fra Olympus. Læs mere her.

Olympus Iplex G Lite

Transportabelt videoskop med værdifulde billedfunktioner i en lille og robust krop.
Mest solgte

Olympus Iplex GX/GT

Udskiftelige indføringsslange, lyskilder, en 20 cm touchskærm og avancerede billedfunktioner samtidig med den er brugervenlig.
LinkedIn

*Ifølge en rapport fra 2018 fra Deloitte Tohmatsu er den gennemsnitlige nedetid for gearkassesvigt 167 dage, da leveringstiden for en ny gearkasse eller gearkassedele er lang.