Digital mikroskopet DSX1000 vinder iF Design prisen 2022

DSX1000 digital mikroskop

EVIDENT har for nyligt kunne dele, at deres DSX1000 digitale mikroskop vandt en iF Design Award 2022 – et globalt symbol på fremragende design. Mikroskopet blev anerkendt for dets brugervenlige kontrol, der kan bruges til en bred vifte af inspektionsarbejde.

Siden udgivelsen i 2019 er det digitale mikroskop DSX1000 blevet introduceret til mange analyser i afdelinger for forskning og udvikling og kvalitetssikring (QA). Vores kunder kan lide dens lette betjeninger (især “tilt” funktionen), makro-til-mikro (hvilket eliminerer behovet for flere mikroskoper) og alsidighed ved at kunne se på flere forskellige emner.

EVIDENT har interviewet Shodai Hosono, en af produktlederne, der har arbejdet på DSX1000-systemet, for at lære mere om mikroskopdesignet, og hvordan det øger inspektionseffektiviteten.

Q: Fortæl os omkring konceptet for designet af DSX1000 mikroskopet

Shodai: Vi lyttede nøje til vores kunder, analyserede, hvad de havde problemer med, og undersøgte grundigt løsninger, der matchede vores kunders behov. Til deres analysearbejde skulle vores kunder købe flere mikroskoper afhængigt af applikationen. Som følge heraf skulle de bruge timer på at lære at bruge dem og finde plads nok til udstyret. Desuden ændrede analysetiden og resultaterne sig afhængigt af brugerens niveau. Vi har indarbejdet løsninger på disse udfordringer i produktdesignet.

Q: Hvordan designede du mikroskopet til at løse nævnte udfordringer?

Shodai: Hovedmålet var at opnå nem betjening, så alle kan bruge systemet til analysearbejde – uanset deres erfaring. Vi fokuserede især på tre områder:

1. Vippe/Tilt funktionen

I analysearbejdet er det nødvendigt at observere prøver fra alle retninger for at opdage defekter. Intuitiv betjening var en topprioritet, så enhver let kan udføre tilt-observation for at se prøver fra forskellige vinkler. Vi har designet håndtaget, så du med det samme kan genkende, at håndtaget er til vipning af rammen og nemt styre hældningen med én hånd.

mikroskop tilt/vippe funktion
Vip rammen for at se prøver fra flere vinkler

2. Objektiver på "slide"

Systemet er designet til applikationer, der kræver at man kan ændre forstørrelsen for at kunne observere en lang række prøver. Du kan hurtigt ændre forstørrelsen i én bevægelse – skub blot en objektivlinse ind i det glidende næsestykke. Ved hjælp af en klikmekanisme til positionering opdaterer systemet automatisk forstørrelses- og synsfeltinformationen, når du indsætter og fjerner objektivet. Designet giver mulighed for at skifte forstørrelse uden at miste synet på målobjektet.

dsx objektiv slide
Skub objektivet for hurtigt at ændre forstørrelsen

3. Kompakt zoomhoved med 6 metoder for lyset

Det digitale mikroskop DSX1000 er udstyret med seks “observationsmetoder” og er designet til analyseapplikationer, der kan kræve flere lysmetoder for at se forskellige detaljer eller defekter. Alle metoder er elektrisk styret, så du nemt kan skifte mellem dem ved at trykke på en knap på konsollen.

Skift observations metode
Skift nemt observationsmetoder ved at trykke på en knap på konsollen

Normalt kræver elektrisk styring montering af mange dele, såsom motorer og kontrol boards. Tilføjelse af flere dele øger udstyrets størrelse og vægt. Efterhånden som vægten stiger, bliver rammen tungere under vipning, og det var en udfordring ved designet af en ergonomisk vippefunktion. Ved at forny layoutet af zoomhovedet skabte vi et kompakt design og reducerede mængden af kraft, der var nødvendig for at vippe rammen.

DSX1000 zoomhoved med flere lys metoder
Kompakt zoomhoved, der inkluderer seks observationsmetoder

Hvad er iF Design prisen

iF Design Award blev etableret i Tyskland i 1953 og er en af verdens mest prestigefyldte designpriser. iF-logoet markerer godt design og er et kvalitetsmærke. En uafhængig jury af internationale designeksperter mødes for at bestemme de prisvindende designs baseret på et sæt objektive screeningsstandarder.

Få mere viden om det prisvindende digitale mikroskop

Lær mere om det prisvindende design af det digitale mikroskop DSX1000 her. Læs desuden, vores indlæg, “Hvad er et digitalt mikroskop?“.